DOMAIN KERESŐ

A honlapkészítés alapjai:

Honlapszerkesztés folyamata:

A honlap feltöltése tárhelyre:

Tárhely szolgáltatás:

Még több információ:

Új honlap létrehozása, készítése:

Az újonnan létrehozandó weboldal megtervezése.

Ahhoz, hogy egy igazán sikeres weboldalt hozzunk létre, bizonyos dolgokat még a fejlesztés előtt el kell végeznünk. Egy új honlap létrehozásának a folyamatában az első és legfontosabb lépés, az információgyűjtés.

Ezt a lépést legjobb, ha Ön (teljesen egyedül, illetve az ügyfél, amennyiben Ön fejlesztő) végzi el a honlapkészítés megkezdése előtt. Tisztáznia kell, hogy pontosan milyen célokat szeretne elérni és milyen elvárásokkal rendelkezik a végső termékkel kapcsolatban. Ameddig ezt nem határozta meg egyértelműen, ne lépjen tovább, mert az útközbeni változtatások sokszor nagyobb gondot, költséget és késedelmet okoznak, mint amennyi esetleges hasznot hoznak.

Minden egyes felmerülő kérdésre válaszolnunk kell (bármennyire is tűnnek butának) a kinézettel, a működéssel és elvárásokkal kapcsolatban, hogy teljes, letisztult kép alakuljon ki bennünk a végtermékről. Pontosan definiált cél nélkül a fejlesztés lehetetlen, a weboldal nem készíthető el.

Rendeltetés

Mi lesz a honlap célja, rendeltetése? Információt szeretne nyújtani látogatóinak, meg szeretné ismertetni cégét, szolgáltatását, szervezetét, esetleg önmagát a nagyvilággal vagy kereskedelemmel foglalkozó oldalra van szüksége termékei eladásához...

Cél

Mi az elsődleges célja az új weblapnak? Itt leginkább bevételnövelésről, ügyfélkör bővítésről, termékismertetésről, illetve információszolgáltatásról beszélhetünk. Ez a választás határozza meg (nagy mértékben) a kinézetet.

Célközönség

Próbálja meg jellemezni azt az ideális személyt, akit látogatói között szeretne tudni. Határozza meg, hogy mely országban él, hova valósi, hány éves, nő vagy férfi, rendelkezik-e bevétellel és mik lehetnek az érdeklődési körei. Elemezze, hogy ez az egyén valamilyen jól behatárolható közösség tagja, vagy az összes internet felhasználót akarja megcélozni.

Tartalom

A tartalom szinte minden esetben fontosabb az oldal kinézeténél. Írja körül, hogy látogatói pontosan milyen információra kíváncsiak, illetve milyen adatokra lehet szükségük. Lehet, hogy szaktudást, kikapcsolódást, termékcsoportot vagy egy Ön által nyújtott szolgáltatást keresnek.

Konkurencia

Ismerkedjen meg közelebbről a versenytársakkal. Részletesen böngéssze át honlapjukat, majd keresse meg azokat a hiányosságokat, amelyeket Ön betölthet a weblap elindításával. Mindig jó gyakorlatnak számít, ha többet próbál nyújtani másoknál. Az információszerzésen kívül néha egészen jó ötleteket is találhat a konkurencia nagyító alá helyezésével.

Tervezés

A honlap tervezésekor használja fel az eddig gyűjtött információt, adatokat és ötleteket. Ilyenkor kell meghatározni a weblap felépítését, oldaltérképét (angolul: sitemap), amely honlapja tematikus részeit tartalmazza és egyben útmutatóként is használható. Itt határozza meg pontosan, hogy milyen tartalmakat szeretne elhelyezni új oldalán, illetve az oldalnavigáció felépítése is ekkor körvonalazódik. Az oldaltérkép elkészítésekor elsődleges szempont legyen a látogatói élmény. Gondolkozzon az ő fejükkel, hogy egy átlátható, könnyen kezelhető felhasználói felületet tudjon kialakítani logikus menürendszerrel.

Technika

Határozza meg a fejlesztés során felhasználni kívánt nyelveket és alkalmazott keretrendszereket. Amennyiben statikus oldalról van szó, a HTML hiperszöveges jelölőnyelv és CSS stílusleíró nyelv bőven elég lehet, viszont egy dinamikus honlap elkészítéséhez már a PHP, ASP vagy JAVA szerver oldali szkript nyelven kívül adatbázisra (pl.: MySQL) is szükség lehet. A mai trendeknek megfelelő felhasználói felület kialakításához már AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) webfejlesztési technikát is alkalmazni kell (interaktivitás, szebb kinézet).

Költség és határidő

Pontosan meg kell határozni azt az időintervallumot, amely alatt elkészíthető a végső termék és figyelembe kell venni az összes járulékos költséget. A kiadások közé kell számolni a következő tételeket: domain bejegyzés, grafikai tervezés, logó tervezés (szükség szerint), használt jogvédett grafikai anyagok és tartalmak, szerkesztés, programozás és tárhely szolgáltatás.

Honlapszerkesztés:

Grafikai tervezés, szerkesztés és programozás.

A megcélzott célközönség igényeinek megfelelően fogjuk kialakítani honlapunk kinézetét, illetve működési elvét. Teljesen természetes, hogy egy fiataloknak szánt weboldal máshogyan néz ki, mint egy üzleti modelljére büszke cég bemutatkozása. Miután összeszedtük a fent említett adatokat, megkezdhetjük a honlap grafikai arculatának a kidolgozását.

Weboldal kinézetének az elkészítése

Jól bevált szokás, hogy az arculat tervezését egy egyszerű papíron kezdjük el. Miután meghatároztuk a különböző elemek pozícióját és az oldal összetevőit, a vázlatot létrehozzuk valamilyen grafikus programba (ilyen lehet az Adobe Photoshop vagy akár a teljesen ingyenes Gimp is). Mielőtt alakot öltene elképzelésünk, győződjünk meg az áttekinthetőségről, válasszunk kitüntetett helyett a logó számára (általában elkülönítve a jobb felső sarokban helyezkedik el) és igyekezzünk a menürendszert könnyen használhatóvá, logikussá tenni. Készítsen több változatot a kinézetről. Játsszon el a színekkel, betűkkel (web fontok) és méretekkel, majd tartson egy kis szünetet mielőtt kiválasztja a végső dizájnt.

A részek összerakása, fejlesztés

Az végleges arculatból (célnak megfelelően) kisebb részegységeket vagdosunk ki, ugyanis az itt található grafikai elemekre (hátterek, képek, dizájn elemek) szükségünk lesz a későbbiek folyamán. Azt ajánljuk, hogy az átlátszóság és tömörítés miatt PNG formátumba mentse el ezeket. Komoly webdesign cégek is először a főoldal kidolgozásával kezdik a munkát, mivel ez a legidőigényesebb rész, illetve ennek az oldalnak kell jó benyomást kelteni a látogatókban. Az úgynevezett 'belső oldalak' számára többnyire egy sablon készül, ahol a keret javarészt ugyanaz marad minden oldalon és csak a tartalom változik. Ebben a fázisban készülnek el a CSS és HTML fájlok. Ha dinamikus honlapról van szó, akkor ezzel párhuzamosan megkezdődik a programozás és adatbázis tervezés és létrehozás. Miután megvan a nyers HTML kód, hozzá lehet adni a különböző javascript alapú funkciókat. Egy jól összerakott honlap meg kell hogy feleljen a W3C jelölőnyelv és CSS stílusleíró nyelv követelményeinek.

Tesztelés

Bármennyire is törekszünk hibátlanul dolgozni, egy-két helyesírási hiba vagy funkcionalitásbeli gond mindig előfordul. Kérje meg hozzátartozóit, ismerőseit és rokonságát, hogy látogasson el a weboldalra és adjon visszajelzést, szóljon ha hibát vél felfedezni. Egy tőlünk független személy néha másodpercek alatt találhat olyan hibát, ami felett többször is elsiklottunk. Telepítse fel gépére az ismertebb (Firefox, Internet Explorer, Crome, Safari és Opera) böngészőket, hogy megbizonyosodjon a kinézet optimalizált és egyforma megjelenéséről. Tesztelje le az oldalon lévő űrlapok és menürendszer helyes működését, majd keressen fel egy tört link ellenőrző szolgáltatást.

A sitemap.xml és a robots.txt fájl

Minden egyes weblapnak illene tartalmaznia egy webhelytérkép leíró fájlt, melyet sitemap.xml néven töltünk fel a tárhelyre és egy keresőrobotok számára készült robots.txt fájlt. Bármely honlap gond nélkül működik ezen fájlok nélkül is, mi mégis azt ajánljuk, hogy tudjon meg többet róluk és alkalmazza őket.

Honlap feltöltése tárhelyre:

Mi minden szükséges a honlap működéséhez?

Ahhoz, hogy újonnan létrehozott weboldala 'életre keljen' az internet világában, az alábbi szolgáltatásokra van szüksége: bejegyzett domain név, DNS szolgáltatás, tárhely szolgáltatás és FTP kliens.

Internet domen

A domain név bejegyzése kizárólag hivatalos regisztrátorokon keresztül történik. A nemzetközi domain név árak (.com, .net, .info, .eu, .me, .co stb) 10 dollár körül mozognak. A regisztrációt otthonról is elvégezheti, ha rendelkezik egy kis angol nyelvtudással és hitelkártyával, mellyel online vásárolhat (a Visa Electron és Maestro kártyák nem ilyenek). A nemzetközi domain nevek bejegyzéséhez mi a Go Daddy regisztrátort ajánljuk. Azon kívűl, hogy a világ legnagyobb domain regisztrátora, több éve folyamatosan megbízható szolgáltatást nyújt (ingyenes DNS szolgáltatással) és néhány domain végződés esetében verhetetlen árakat is biztosít (.com ~8.00 dollár, .info 2.95 dollár).

A .hu domain regisztráció az Internet Szolgáltatók Tanácsa által akkreditált regisztrátoron keresztül történik. A .hu domain árak cégtől függően változnak és körülbelül 2000 forintba kerülnek (két éves időtartam).

A regisztrátor kiválasztásakor ne feledje, hogy a DNS szolgáltatás jellemzően ingyenes, és válassza azt, amelyik a legtöbb ingyenes plusz szolgáltatást nyújtja, könnyen kezelhető online domain beállítási felülettel rendelkezik, régebb óta a piacon van, kevés panasz lelhető fel róla különböző fórumokban, illetve gyors és segítőkész technikai segítségnyújtást biztosít.

Domain beállítás

A domain név beállítása általában egy online felhasználói felületen keresztül történik. Néhány hazai domain regisztrátornál előfordulhat, hogy a módosítások papírmunkát és levelezést is igényelnek. A bejegyett tartománynév a tárhely szerverének az IP címére kell, hogy mutasson. A hoszting szolgáltató egészen biztosan jelzi Önnek, hogy mi az IP címe.

Ha nem saját name szerverrel rendelkezik, akkor az A rekord-ba írja be a tárhely szerverének IP címét, míg a CNAME rekord-ba (alias) adja hozza a 'www'-t mint hostot. Ezekkel a beállításokkal például az example.com és www.example.com tartománynevek is a tárhelyszolgáltató által biztosított szerverre fognak mutatni és az oldal elérhető lesz.

FTP kapcsolat

FTP kliensre van szüksége ahhoz, hogy személyes számítógépéről átmásolja az adatokat (honlap fájljait) a web szerver 'home/public_html' könyvtárába. A méltán közkedvelt 'Total Commander' szoftver beépített FTP protokollal rendelkezik, nincs szükség újabb programok telepítésére.

Miután létrejött a paramétereknek megfelelő kapcsolat a szerverrel, egyszerűen töltse fel a honlap működéséhez szükséges fájlokat. Ne feledjen biztonsági mentést készíteni a honlapról, így egy esetleges adatvesztés alkalmával nem kell előröl kezdeni a honlap szerkesztését.

* Az itt említett oktatóanyagok a népszerűbb domain regisztrátorokra és Linux alapú tárhelyszolgáltatókra jellemzőek. Mindig kérje ki a szolgáltató tanácsát (főleg, ha bizonytalan valamiben).

Tárhely szolgáltatás:

Weblapunk virtuális otthona

A hoszting szolgáltatások egyik változata a tárhelyszolgáltatás. Ez az egyik módja annak, hogy cégek, szervezetek és magánszemélyek honlapja elérhetővé legyen az interneten.

A hoszting szolgáltatást nyújtó cégek pénzügyi támogatásért cserébe saját szervereiken bizonyos nagyságú tárhelyet adnak az ügyfél részére, illetve ehhez internet-hozzáférést is biztosítanak. A szolgáltatók szerverei egyedi kialakítású klimatizált adatközpontokban helyezkednek el. Amennyiben az ügyfél saját szerverét helyezi el az adatközpontban, co-location, szerver hoszting vagy server housing szolgáltatásról beszélünk.

Ingyenes tárhely szolgáltatás

Tömérdek mennyiségű ingyenes tárhelyszolgáltatást találhatunk az interneten. Jellemzően a tárhelyért cserébe a szolgáltatást biztosító cég valamilyen reklámot (banner, AdSense kód vagy egy link az ő oldalukra) helyez el a feltöltött honlapunkra. Saját domain név használatát lehet, hogy nem engedélyezik, illetve a kisebb ingyenes tárhely szolgáltatókra jellemző a megbízhatatlanság.

Azoknak ajánljuk, akik webdesign-t tanulnak, csak 'egy honlapot' szeretnének elhelyezni valahol az interneten, valamilyen kisebb közösség kapcsolattartását próbálják előremozdítani vagy szűkebb baráti kör részére készítenek weboldalt. A komoly szolgáltatást nyújtó cégek, egyének és vállalkozást üzemeltetők mindjárt komolytalanabbá válnak a felhasználó szemében, ha még arra sem képesek, hogy saját tárhelyet béreljenek.

Napról napra több cég jelenik meg a ezen a piacon, ezért a konkurencia is egyre erősebb, így az árak folyamatosan esnek. Havi pár száz forintért már megbízható szolgáltatást vehetünk igénybe. Ilyen csekély összeg kifizetése nem okozhat problémát senkinek sem, aki bevételnövelésre, szolgáltatás, termék vagy know-how reklámozására akarja használni az oldalt.

Fizetős tárhely szolgáltatás

Sokkal megbízhatóbb a tárhelyszolgáltatás azon formája, amikor havi, féléves vagy éves előfizetésért cserébe bérel tárhelyet. Az ilyen jellegű szolgáltatások magán a tárhelyen kívül jellemzően egyéb eszközöket is biztosítanak az ügyfél részére. Ilyen például a cPanel és Fantastico webkiszolgáló vezérlő felületek.

Ezen felületek automatizált eszközöket tartalmaznak a webtárhelyek kezelésére, leegyszerűsítik egy új blog elindításának folyamatát vagy valamilyen webáruház rendszer telepítését kiegészítőként.

Amikor fizetős tárhelyet bérel, a szolgáltatóval szerződést kell kötnie, melyben a szolgáltató cég bizonyos garanciákat vállal.

Rendelkezésreállás, elérhetőség

Az server uptime csak azt az időt jelenti, amikor az Ön szervere (jobban mondva honlapja) elérhető az internet felhasználók számára. Fizetett tárhelyszolgáltatás esetén ez a százalékban kifejezett érték általában 99.99%, ami azt jelezi, hogy a szolgáltató garantálja a (jellemzően) havai 99.99%-os elérhetőséget.

Egy gyors számolással kiszámíthatjuk, hogy ez pontosan mit is jelent. Havi szinten (30 nap * 24 óra * 60 perc * 0.01 százalék) ez 432 percet jelent, azaz valamivel kevesebb mint hét óra kiesést vállalnak. Éves szinten a 99.99% 5256 percet, 87.6 órát, vagyis valamivel több mint 3.5 napot jelent. Hosszabb kiesés alkalmával a szolgáltatók általában plusz egy hónap ingyenes szolgáltatást biztosítanak az ügyfél részére.

Az ingyenes tárhelyszolgáltatók szinte soha sem vállal garantáltan biztosított rendelkezésre állást.

Technikai támogatási szolgáltatás

A szolgáltatás igénybevételekor szokott előfordulni, hogy az ügyfélnek szüksége van a tárhely szolgáltató technikai támogatására. Mielőtt szerződést kötne, olvasson véleményeket a hoszting szolgáltatóról, mert úgysem szeretne napokat várni a feltett kérdés megválaszolására vagy a felmerült probléma elhárítására. A kedvesség és gyors ügyintézés sokat számít. A közismerten jó véleményekkel rendelkező szolgáltató kiválasztása felesleges idegeskedéstől kímélheti meg Önt és környezetét.