DOMAIN KERESŐ

Domain végződések:

Reklám:

Internet tartomány (domain név):

Tudjon meg mindent a domain nevekről.

Az alábbi ábra szemlélteti a domain név és a webcím (url) közti különbséget:

domain nevek szerkezete

A domain nevek több részből tevődnek össze:

www - az angol world wide web szó rövidítése és valójában nem tartozik a tartománynévhez. Egy régi névadási gyakorlat miatt jött létre, amikor még az internet hostokat (szervereket) szolgáltatásaik szerint nevezték el. A webes szolgáltatásokat nyújtó szerverek neve www volt, míg az ftp (File Transfer Protocol) szerverek neve ftp volt. A valóságban a domain név aldomainje, és gyakorlatilag egy új név regisztrációjakor szinte majdnem az összes regisztrátor automatikusan létrehozza.

example - a név, amit regisztrálunk. Általában ezek a kifejezések kapcsolatban állnak a létrehozandó weboldal tartalmával, illetve könnyen megjegyezhetők. Gazdasági társaságok főként a cég nevét vagy szolgáltatásuk megnevezését jegyzik be, míg magánszemélyek esetében ez a kifejezés nevet, vezetéknevet, esetleg egy becenevet takar. Domain foglaltság ellenőrző szolgáltatásunk segítségével ellenőrizheti, hogy a kívánt szókapcsolat még mely kiterjesztések alá jegyezhető be.

com - minden egyes tartománynév egy TLD végződést is tartalmaz. A domain foglalás alkalmával a tulajdonos dönthet arról, hogy milyen kiterjesztésű nevet szeretne. Létezik nemzetközi (pl. .com, .net, .org, .info, .biz), országonkénti (pl. .hu, .eu, .me, .de, .uk) és szponzorált legfelső szintű tartomány (pl. .travel, .tel, .edu, .gov, .museum). Néhány nemzeti és szponzorált végződést csak valamilyen különleges feltétel teljesítése mellett jegyezhető be.

Általános legfelsőbb szintű domain nevek:

Határok nélküli domainek, nemzetközi tartománynevek.

Rövid leírás azon gTLD végződésekről, amelyeket támogatja keresőnk.

.com végződés a kereskedelmi szó (angolul: commercial) rövidített változata, elsődlegesen kereskedelmi felhasználásra szánták. Az összes kiterjesztés közül ez a legnépszerűbb. Néhány interneten fellelhető tanulmány arra következtetésre jutott, hogy az olyan keresőknél, mint a Google, Bing és Yahoo bizonyos "előnyt" élveznek ezek a domain nevek. Amennyiben lehetősége van, okvetlenül jegyeztesse be kifejezését ez a kiterjesztés alá (is).

.net végződés az angol network (magyarul: hálózat) szóból származik és olyan szervezetek részére szánták, amelyek elsődlegesen hálózatokkal kapcsolatos tevékenységet végeznek, mint például az internet szolgáltatók, hálózati infrastruktúrákat kezelő cégek, információs technológiával foglalkozó oldalak és egyebek.

.org kiterjesztést szántak a különböző szervezetek (elsősorban civil szervezetek) számára, és innen is ered a neve (angolul: organization). Mivel semmilyen megkötés nem létezik a vegződés bejegyzéséhez, egyre több kereskedelmi oldal is használja. Az .org az egyike (a .com, .net, .gov, .mil, és .edu mellett) az eredetileg létrehozott legfelsőbb szintű tartományneveknek.

.info az információs internet oldalakat üzemeltető alanyok számára hozták létre, ennek ellenére semmilyen megkötést nem tartalmaz, bármilyen tartalmú honlap létrehozható alatta. 2000-től él az .info kiterjesztés és a mai napig az egyik legsikeresebb újonnan bevezetett domain végződés.

.biz végződés, mint ahogyan a neve is mutatja üzleti, azaz üzletet jelent (az angol business fonetikus alakja). A .com domainek túlkereslete miatt jöttt létre, új alternatívát nyújtva azon cégeknek, személyeknek, akiknek a .com-os nevüket már valaki más lefoglalta. Valószínűleg a bevezetés módja miatt soha sem érte el a potenciális népszerűséget.

Szponzorált legfelsőbb szintű domain nevek:

Új tartománynevek különböző közösségek számára.

.mobi értelem szerűen a mobiltelefon (mobile phone angol nyelven) szóból jött létre és a rendeltetését is mutatja egyben. Olyan oldalak számára ajánlott, amelyeket elsősorban mobil készülékekről érnek el a felhasználók. 2005-ben vezették be és a nagyobb mobiltelefon készülék gyártók és informatikai cégek által szponzorált kiterjesztés. Az egyik legismertebb és leginkább használt sTLD. Ebbe a kategóriába tartozik még az .aero, .asia, .cat, .coop, .edu, .gov, .int, .jobs, .mil, .museum, .tel és .travel, melyek igazán sohasem lettek népszerűek (kivéve az .edu és .gov oldalakat a hivatkozások értéke miatt).

Országonkénti legfelső szintű tartományok:

Helyi domainek, különböző országok tartományai.

Rövid leírás azon ccTLD végződésekről, amelyeket keresőnk támogat.

.tv Tuvalu legfelső szintű tartománya. Tuvalu egy kis szigetállam, mely alig több mint 10.000 lakóssal rendelkezik. Ezt a nemzeti domain végződését általában a televízió szó rövidítéseként használja több ismert csatorna illetve videómegosztó portál. Regisztrátor: Go Daddy.

.co Kolumbia állam legfelső szintű tartománya. Bevezetésekor kereskedelmi célokra, illetve a .com kiterjesztés helyettesítésére ajánlották. A Go Daddy regisztrátornak köszönhetően egyre népszerűbb az általánosan használt nemzeti végződések között. Regisztráció: Go Daddy.

.eu 2005-ben kezdte meg működését az Európai Unió lakóssága (és az itt bejegyzett szervezetek) számára létrehozott domain végződés. Az Unión belül nagy népszerűségnek örvend. Domain bejegyzés: Go Daddy.

.us az Egyesült Amerikai Államok hivatalos kiterjesztése. Annak ellenére, hogy régebben teljesen figyelmen kívül maradt, mostanában egyre több olyan oldallal találkozhatunk, mely .us kiterjesztéssel végződik. Regisztrátor: Go Daddy.

.me Montenegró igazán jól megválasztott legfelső szintű tartománya. Az angol me (engem, nekem) jelentése miatt talán az egyik legkedveltebb általánosan használt országszintű domain. Több mint 600.000 regisztrált név után a 'jól csengő' kifejezések már valószínűleg foglaltak. Regisztráció: Go Daddy.

.hu Magyarország internetes legfelső szintű tartomány kódja. 1990-től van használatban, bejegyzését a Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa által megalkotott Domainregisztrációs Szabályzat szabályozza. A hazai felhasználók körében sokkal népszerűbb, mint bármely más nemzetközi domain végződés. 2004 tavaszától lehetőség van az ékezetes domainek bejegyzésére is.

.co.hu hivatalos második szintű közdomain. Abban az esetben ajánljuk, ha a .hu-s végződés már foglalt.

.org.hu hivatalos második szintű közdomain. Civil szervezetek részére ajánljuk, amennyiben a .hu-s végződés már foglalt.

.info.hu hivatalos második szintű közdomain. A többi .hu alá tartozó második szintű közdomainhez hasonlóan csak és kizárólag olyan esetben ajánljuk, ha pontosan ilyen domain nevet szeretnénk bejegyeztetni.

.at Ausztria legfelső szintű tartomány kódja. Azoknak ajánljuk, akik az osztrák piacon már valamilyen szinten jelen vannak vagy szeretnének jelen lenni. Bővebb információért látogasson el a nic.at weboldalra. Regisztrátor: Go Daddy.

.hr déli szomszédunk, Horvátország nemzeti domain végződése. A regisztráció különböző feltételek teljesítése mellett történik. A részletes domain regisztrációs szabályzatot a dns.hr honlapon olvashatja el.

.ro Erdély-országon túli Román állam legfelső szintű tartomány kódja. Bárki bejegyezhet .ro kiterjesztés alá, azonban néhány második szintű közdomain feltételhez kötött (pl.: com.ro vagy org.ro). Bővebb információ a rotld.ro oldalon (román és angol nyelven).

.rs Szerbia hivatalos legfelső szintű tartománya. Az .rs kiterjesztésen kívül több aldomain is kínálatban van. Azoknak ajánljuk, akik Délvidék felé is szeretnének terjeszkedni. Hivatalos oldal: rnids.rs.

.sk a Szlovákia (Felvidék) legfelső szintű tartománya. Csak szlovák társaságok és állampolgárok jegyeztethetnek be ilyen domain nevet. Bővebb információ a sk-nic.sk oldalon (csak és kizárólag szlovák nyelven).

.ua az Ukrán állam domain végződése. Az .ua kiterjesztés feltételekhez kötött, ezért nagy népszerűségnek örvendenek a .com.ua, .org.ua, .in.ua második szintű közdomainek. További részleteket talál a nic.net.ua honlapon.

.cc a Kókusz (Keeling)-szigetek legfelső szintű tartomány kódja. Az ingyenes .co.cc végződésnek köszönheti népszerűségét (szerintünk ők nyújtják az egyik legjobb ingyenes domain név szolgáltatást). Domain nevet a Go Daddy-nél lehet venni.

.de Németország hivatalos nemzeti domain kiterjesztése. Az létező összes országonkénti legfelső szintű tartomány közül ez alá van a legtöbb név beregisztrálva. Németországi (adminisztrációs) székhelyre van szükség a vegzőséd megvásárlásához. Részletes leírás található a hivatalos denic.de weboldalon. Regisztrátor: Go Daddy.

.co.uk az Egyesült Királyság legfelső szintű tartománya. Eléggé népszerű kiterjesztés, mivel nagy piaccal rendelkezik. Második szintű közdomainek bejegyzése nincs korlátozva, mig legfelső szinten tilos a regisztráció. Bővebben erről a nic.uk oldalon olvashat. Regisztrátor: Go Daddy.

.to Tonga állam hivatalos nemzeti domain végződése. A tongai lakósságon kívül főleg torrent oldalak, illetve az angol 'to' szavat kiaknázó honlapok használják. Regisztrátor: Go Daddy.

.ws Szamoa legfelső szintű tartomány kódja. A web site (magyarul: weboldal) rövidítéseként reklámozzák. A globálisan használt országszintű internet kódok között jelentős népszerűségnek örvend, mi mégis csak személyes honlapok részére ajánljuk. Hivatalos oldal: www.samoanic.ws, regisztrátor: Go Daddy

Második szintű domain nevek:

.hu vagy .co.hu domain regisztráció.

A tartománynevek rendszerének felépítése hierarchikus, ami azt jelenti, hogy egyes részei alá vannak rendelve a név más részeinek. A TLD alatt található az SLD (second-level domain) vagy második szintű domain. Az SLD a domain végződéstől balra helyezkedik el és pont választja el a kettőt. Például a hu.wikipedia.org tartománynévben a hu karakterlánc a wikipedia.org aldomainje. Akárcsak a magyar .hu domain esetében, más nemzeti (országonkénti) legfelső szintű tartományok is használhatnak hivatalos második szintű közdomaineket. Magyarországon ezek a következők (a teljesség igénye nélkül): co.hu, info.hu, org.hu, bolt.hu, forum.hu, hotel.hu, shop.hu (további információért kattintson ide). Sohasem ajánljuk ezen domain nevek bejegyzését abban az esetben, ha a .hu-s végződés még szabad. Nézzük meg, hogy mi történhet, ha a pirosbolt.hu név helyett, a piros.bolt.hu aldomain nevet választjuk: üzembe helyeztük honlapunkat, lefolytattunk valamilyen reklámkampányt, mire a konkurencia bejegyezte a pirosbolt.hu nevet. Potenciális látogatóink meghatározó része nagy valószínűséggel a pirosbolt.hu oldalt gépeli be először az általunk használt pontot tartalmazó név helyett. Az ehhez hasonló problémák elkerülése végett emlékeztetjük Önt, hogy egy személy több domain nevet is birtokolhat.

Ingyenes domain nevek:

Ingyenes tartománynév használata.

Rengetek olyan szolgáltatást találhatunk az interneten, ahol ingyenes domain nevet regisztrálhatunk. Ezek közül a leghíresebbek talán a .co.cc, .tk és .co.nr. végződések. Az úgymond ingyenes domain nevek főleg személyes honlapok üzemeltetésére alkalmasak, komolyabb vállalkozás számára semmilyen körülmények között nem ajánljuk, mivel előfordulhat hogy az ingyenességért cserébe beépített reklámok jelennek meg. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor honlapunkon a konkurencia nyugodtan hirdethet bármit. Ahhoz hogy személyes tulajdonunkba kerüljön egy legfelsőbb szintű domain név, csupán évi 2-3000 forintot kell költenünk.

Szokatlan domain nevek:

Lehet pi.rosbo.lt is a pirosbolt.hu helyett.

Egyre több és több szokatlan domain névvel találkozhatunk az utóbbi időben, mivel a 'jól hangzó kifejezések' már régóta foglaltak. Ezekre a tartománynevekre jellemző, hogy a nevek főleg magukba 'integrálják a kiterjesztést'. Az egyik legismertebb link-megosztó szolgáltatás is nemrég még a del.icio.us-t használta, mivel a delicious.com-ot csak később vásárolta meg.

Domain érdekességek:

Vajon mennyit ér egy igazán jó domain név?

insure.com 16 millió dollárt ért 2009-ben.

hotels.com 11 millió dollár.

fund.com majdnem 10 millió dollárt ért.

fb.com a facebook tulajdona 2010 óta (8.5 millió dollár).

business.com nevet 7.5 millió dollárért adták el.

diamonds.com 7.5 millió dollárért cserélt gazdát.

beer.com még 2004-ben cserélt gazdát 7 millió dollárért.

casino.com 5.5 millió dollár.

toys.com 5.1 millió dollárért lett a Toys 'R' Us tulajdona.

icloud.com már az Apple birtokolja (4.5 millió dollár).